Άρθρα, Εκδηλώσεις

Εκδήλωση Ολυμπιακού Ελληνισμού

Κείμενο το κ. Τιμολέων Κακούρου.

Και εκεί ήταν Ολυμπιακό Φως.

Έτσι φάνηκε σε αυτούς που ήταν επιδεκτικοί σε αυτό και το κατάλαβαν. Μια ακτίνα φωτός και ελπίδας για τον Ολυμπιακό Ελληνισμό, τους Καλάσα και τον Κόσμο. Μια ακτίνα φωτεινού Ολυμπιακού μονοπατιού, μια ηθικόπολιτική πυξίδα αρετής, κι ένας σκοπός για να αγωνισθούμε και να εργαστούμε. Ένα ηθικοπολιτικό κίνημα Αρετής και Αριστείας που θα ανεβάσει όλους τους ανθρώπους και τα έθνη, στο Ιερό και Θείο επίπεδο που αρμόζει. Που πρωτοστατεί επί του παρόντος η Ομοσπονδία Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων.

Πράγματι, η Ομοσπονδία των Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων, οι Σπαρτιάτες, είχαν την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωση του Ολυμπιακού Κινήματος. Μια μοναδική εκδήλωση που τιμούσε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, από τον Λεωνίδα έως τον Αλέξανδρο και επισήμανε την μοναδική σημασία των Καλάσα, το τελευταίο Ελληνιστικό απομεινάρι του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο εντυπωσιακό Grand Prospect Hall το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 4 μ.μ. στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Όπως αναμενόταν η θεαματική μεγάλη αίθουσα του Grand Prospect Hall άρχισε να γεμίζει αρκετά πριν τις 4 μ.μ. και περίπου 400 άτομα συμμετείχαν στην παρούσα Ολυμπιακή εκδήλωση. Ήταν βασικά Έλληνες, και μέλη από τις κοινότητες των Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν , των Καλάσα, και του Πακιστάν. Η συμμετοχή τους έκανε την εκδήλωση διεθνή και γεμάτη διαφορετικό χρώμα.

Μετά την ώρα των ορεκτικών η εκδήλωση άρχισε με την φανταστική εκτέλεση του χορευτικού του απογευματινού σχολείου Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή. Αμέσως μετά όλοι συγκινήθηκαν με την εκτέλεση της τελετής του Ολυμπιακού Φωτός, που έγινε υπό την επίβλεψη και την διεύθυνση της διευθύντριας του απογευματινού σχολείου του Τιμίου Σταύρού, που επίσης απήγγειλε υπέροχα τον Ολυμπιακό Ύμνο του Εθνικού Ποιητή Κωστή Παλαμά, κατά τη διάρκεια της τελετής του Ολυμπιακού Φωτός.

Ο αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος και η Δρ. Μούντνια Σεήκχ, ο κ. Δημήτρης Καλαμαράς και η Δρ. Ούζμα Γκούλ διεύθυναν υπέροχα την εκδήλωση ως τελετάρχες.

Χαιρετισμούς είχαμε από τον κ. Μεϊμάρογλου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, τον κ. Κασίφ Χουσεήν, έναν νέο επιστήμονα και κοινοτικό ηγέτη. τον εξαίρετο Ελληνογενή από την κοινότητα του Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν, αρχαία Βακτριανή, την κ. Χαλκιά, μεγάλης χορηγού της εκδηλώσεως και της οργάνωσης Ελληνίδων γυναικών, τον κ. Δημήτριο Κοντολιό, πολιτικό βουλευτή της Νέας Υερσέης και υπάτου προέδρου των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων ΗΠΑ και Καναδά.

Τελικά δόθηκαν χαιρετισμοί από τον πρόξενο του Πακιστάν στη Νέα Υόρκη κ. Ναήμ Ικμπάλ Χείμα, και του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, ο οποίος, εκτός των άλλων επεσήμανε το γεγονός ότι είχε συγκινηθεί όταν πριν μερικούς μήνες είχε δει στην παρέλαση ανεξαρτησίας, τα μέλη της Λακωνικής Ομοσπονδίας να παρελαύνουν μαζί με αντιπροσώπους των Κάλας και του Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν και να κρατάν Ελληνικές σημαίες.

Η καθηγήτρια Νάνσι Μπίσκα μίλησε με ευγλωττία για την επανάσταση του 1821 και την αναζωογόνηση του Ολυμπιακού Ελληνικού Πνεύματος. Με την εμπεριστατωμένη ερευνά της συμπέρανε ότι ο κόσμος μας χρειάζεται επείγοντος την Ελληνική Πνευματικότητα και Όραμα.

Η ολιγόλεπτη οπτικοακουστική παρουσίαση για τους Καλάσα, την ζωή τους, και την μοναδική τους σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο που έγινε με την επιμέλεια της συγγραφέως Λάξαν Μπίμπι, εντυπωσίασε και συγκίνησε πολλούς ανθρώπους που κατάλαβαν την παγκόσμια συμβολική σημασία που έχει αυτή η μικρή κοινότητα, το τελευταίο ζωντανό απομεινάρι του Ελληνιστικού Βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η κ. Λάξαν Μπίμπι, συγγραφεύς του βιβλίου “Kalasha, what I know” η κόρη των Καλάσα μίλησε με πονεμένη κατανόηση για την άθλια κατάσταση των συμπατριωτών της, και τον αγώνα τους για να επιζήσουν και να διαφύγουν τον κίνδυνο της φυσικής, φυλετικής, γλωσσολογικής, και πολιτιστικής εξαφανίσεως.

Επίσης μίλησε για την διεθνή σημασία συμβολικής αξίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως υπέρμαχο του Ολυμπιακού πολιτισμού, και μας κάλεσε όλους να καθιερώσουμε διεθνώς τον εορτασμό της ημέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ανέφερε ότι η Μακεδονία δεν είναι ούτε βόρεια, ούτε νότια, αλλά μια και μοναδική, η Ελληνική φεγγοβολούσα Μακεδονία που διέδωσε τον ολυμπιακό Ελληνισμό και τις αξίες του στον κόσμο, ανυψώνοντας τον. Επίσης παρότρυνε όλους τους συμμετέχοντες να ακούσουν τις αθάνατες φωνές των προγόνων μας όπως του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Λεωνίδα κτλ. και και να πράξουμε συμφώνως προς αυτούς τιμώντας το πνεύμα τους και την ένδοξη ιστορία τους.

Μετά το τέλος της ομιλίας της ο Κος Νασιμ Γκιλγκιτ με την χορευτική ομάδα των φίλων του χόρεψαν δυο χορούς ενθουσιάζοντας τον κόσμο. Παρότρυνε δε όλους να γίνουμε Ολύμπιοι για όλη την Ζωή μας και Καλάς για ένα έτος.

Η βοήθεια για τους Καλάς ήταν στο μυαλό του πρόεδρου μας που μίλησε τελευταίος. Παίνεψε επανειλημμένως την Λάξαν Μπίμπι για την αγάπη της, το ενδιαφέρον της και τις θυσίες της διά του Κάλας και παρατήρησε ότι ο πόνος τους και η αγωνιά τους ήταν και δικός της πόνος και αγωνία. Ανέφερε επίσης ότι αν και η Λάξαν Μπίμπι ήλθε στην Αμερική σε δύσκολες περιστάσεις, βρήκε πάντα τον τρόπο να βοηθήσει τους Καλάς. Επίσης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Λακωνική Ομοσπονδία στάθηκε στο πλευρό των Κάλας και της Λάξαν Μπίμπι και θα συνεχίσει να το κάνει. Μετά ανακοίνωσε ότι η Λακωνική Ομοσπονδία προσφέρει 2,000 δολάρια για βοήθεια προς τους  Κάλας και ανέφερε επίσης μερικές άλλες δωρεές προς τον ίδιο σκοπό. Όλες οι δωρεές θα καταγραφούν στα βιβλία της Ομοσπονδίας και θα δοθούν στους Καλάς. Προέτρεψε δε όλους να κάνουν δωρεές και να βοηθήσουν όπως μπορούν αυτούς τους θαυμάσιους ανθρώπους.

Μετά ο Πρόεδρος ομίλησε για την αναζωογόνηση του Ολυμπιακού Ελληνισμού που είναι η ελπίδα του Ελληνισμού και του Κόσμου. Ομίλησε για τις αθάνατες Ελληνικές άξιες και τον άφθαστο πόθο των αρχαίων Ελλήνων για φυσικοπνευματική αριστεία και τελειότητα που γέννησε τον ανθρωπισμό, την Δημοκρατία,  και τα απίστευτα επιτεύγματα στις τέχνες , Φιλοσοφία, Μαθηματικά, Επιστήμες κλπ και μετάλλαξε τον κόσμο με την εξάπλωση τους από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ανέφερε ότι ο κ. Ιωάννης Κούταλης συνέδραμε μέγιστα στην όλη εκδήλωση στον τεχνολογικό τομέα αλλά και στον όλο σχεδιασμό της. Όμως προσέφερε επίσης και στην μουσική έκφραση της εκδηλώσεως οπού ο ίδιος άλλα και οι μουσικοί φίλοι του έπαιξαν το φημισμένο τραγούδι για την Μακεδονία στα Αγγλικά όπως ο ίδιος το είχε μεταφράσει.

Οι προσπάθειες για δωρεές συνεχίζονται. Όλα τα χρήματα από τις δωρεές θα δοθούν εις τους Κάλας  αφού καταμετρηθούν επισήμως.  Επίσης όλα τα καθαρά κέρδη από την πώληση του Βιβλίου της συγγραφέως Λάξαν Μπίμπι θα δωρισθούν παρομοίως.

Γραμματικός
Ο Γραμματικός είναι ο διαχειριστής αυτής της σελίδας.

Facebook Comments